TITEL: New Moon Daughter

ARTIEST: Cassandra Wilson

LABEL: Pure Pleasure Records

Oorspronkelijk is dit album uitgegeven op het label Blue Note maar is nu ook beschikbaar op het fraaie Pure Pleasure label. Nu heb ik dit album niet op Blue Note vinyl dus een vergelijk kan ik helaas niet maken.

De muzikale cariere van Cassandra Wilson, geboren in 1955, jazz zangeres, songwrite en producer, begint serieuze vormen aan te nemen als rond 1984 saxofonist Steve Coleman haar uitnodigt deel te nemen aan de formatie M-Base. Hoewel Steve Coleman de muziek van M-Base niet als Jazz wilde bestempelen kende haar muziek complexe structuren die sterk aan Jazz doen denken. Cassandra's bijzondere aardse (donkere) stem met een uitzonderlijk timbre en attack komt in het M-Base collectief goed tot haar recht. Haar vocale rol in M-Base en haar bewondering voor Miles Davis legt een stevige Jazz basis in haar latere solo werk.

In 1986 brengt Cassandra Wilson haar eerste solo album 'Point of View' op het onafhankelijke label JMT uit. Haar eigen werk laat zich misschien nog het beste omschrijven als rustige Jazz met Pop, Folk en Blues invloeden. Het album New Moon Daughter dat ik in mijn handen heb, waarvoor ze in 1997 een Grammy voor Best Jazz Vocal Performance kreeg, is daar een goed voorbeeld van. Het bevat rustige nummers met een Jazzy ondertoon en overgoten met een aanstekelijk sausje van Pop, Folk en Blues. Hoewel de nummers rustig zijn, is de muziek niet gemakkelijk en moet je er de tijd voor nemen. Voor wie er de tijd voor wil nemen, ontvouwt zich een fraai album. De donkere stem van Cassandra geeft het album een intieme sfeer.

Cassandra opent het album met een Billie Holiday nummer "Strange Fruit" waar ze een prachtige invulling aangeeft. Het klinkt mysterieus en dreigend en doet af en toe denken aan het werk van Tom Waits. Helaas heeft niet het gehele album die dynamiek. Zo weet ze niet altijd mijn aandacht vast te houden. Vooral bij de rustigere nummers, zoals bij het nummer 'Until', dwalen mijn gedachten weg. Gelukkig zijn er voldoende nummers die mij wel weten te pakken, zoals 'Death Leather' en het afsluitende 'Harvest Moon', een weemoedige ballad van Neil Young die door Cassandra naar een intrisiek intens niveau wordt getild.

 

Geluidskwaliteit: 8/10
Muziek: 8/10

Voor meer informatie HappySadRecords