Performer s1200 1

De Performer S1200 van het Duitse Sound Performance Lab is zo'n one of a kind eindversterker, waarom? Combineer neurtaliteit met een bijna onbeperkte dynamiek en het resultaat is een onmiskenbare speelsheid en gemak waarmee een muziekstuk wordt afgebeeld. Natuurlijk blijft de muziek rustig waar nodig maar er komt een soort turbo op gang als dat wordt gevraagd. Hierbij worden zelfs de meest ingebedde kleine nuances en accenten bloot gelegd. Het basregister is uitgebreid en fenomenaal gearticuleerd. Hoge tonen worden rechtlijning weergegeven wat resulteert in een indrukwekkende energetische weergave. De soundstaging heeft een uitzonderlijke goede beeldscherpte waarbij het een beetje naar voren is gericht en licht vergroot maar niet overdreven. Als we afsluiten met een oerdegelijke bouw en hoog afwerkingsniveau van deze versterker, is het duidelijk dat we hier te maken hebben met een bijzonder product.

Specificaties

  • inputs 1x RCA en 1x XLR
  • vermogen 2x 550W bij 2Ohm, 2x 520W bij 4Ohm, 2x 300W bij 8Ohm
  • afmetingen (WxHxD) 278mm x 205mm x 375mm
  • gewicht 25,1kg

SPL VOLTAir Technology

De 120V-technologie is de referentietechnologie van SPL. De 120V technologie is uniek in de wereld. Hij werkt bij een gelijkspanning van 120 volt. Dit is vier keer zoveel als bij halfgeleider opampers op IC-basis. SPL noemt deze onovertroffen technologie de VOLTAiR-technologie.

SPL Voltair

De 120V-technologie werkt met +/-60 V. Om zo'n hoge spanning aan te kunnen, heeft SPL speciale operationele versterkers ontwikkeld die kunnen werken met een gelijkspanning van +/-60 V: de SPL 120V SUPRA operationele versterkers.

Deze hoge spanning zou conventionele componenten en operationele versterkers vernietigen.

Overigens heeft de "120V" in de naam van de technologie niets te maken met de plaatselijke netspanning uit het stopcontact. Het gaat om de bedrijfsspanning in het apparaat waarmee de audiosignalen worden verwerkt.
De netspanning uit het stopcontact wordt in de interne lineaire voeding van het apparaat met ringkerntransformator omgezet in de vereiste secundaire spanning. Gelijkrichters zetten deze wisselspanning om in de benodigde gelijkspanning in het audioapparaat.

VOLTAiR is een samenstelling van de termen Volt en Air. Volt is de eenheid voor elektrische spanning en Air staat voor de onbeperkte ruimte waarin de muziek kan ademen. VOLTAiR symboliseert de waargenomen grenzeloze dynamiek die het gevolg is van een hoge audiospanning.

De meeste audioapparaten werken met een interne bedrijfsspanning van +/-15 volt en kunnen dus een maximaal ingangsniveau van +21,5 dBu verwerken. Als een DAC bijvoorbeeld een uitgangsniveau heeft van +22 dBu bij 0 dBFS, zouden niveaupieken van het muziekmateriaal al overbelasting veroorzaken in de ingangstrap van het apparaat.

Alle componenten in het audioapparaat werken vaak op hun limiet. Het resultaat is een onregelmatig geluid dat stress veroorzaakt en het oor sneller vermoeid.

SPL-apparaten met VOLTAiR-technologie kunnen ingangsniveaus van +32,5 dBu aan dankzij de hogere interne bedrijfsspanning van +/- 60 volt - en bieden zo 12 dB meer headroom. Alle componenten werken dus continu in het optimale werkingsbereik. Het resultaat is een zeer aangename, natuurlijke en ontspannen geluidservaring. Zo kunt u tot in detail van uw muziek genieten.

Deze diagrammen tonen duidelijk de superioriteit van de VOLTAiR-technologie in vergelijking met andere schakelingen met lagere, gangbare bedrijfsspanningen.

SPL 120V Diagramms

Interview about VOLTAiR Technology and SPL at High End 2022