Na de uiterst succesvolle lancering van de Pavane stond Cees Ruijtenberg nog een belangrijke taak te wachten. Er ontbrak namelijk nog een DAC met een volumeregeling zodat de noodzaak voor een voorversterker komt te vervallen. En dan niet zo maar een volumeregeling... veel volumeregelaars hebben namelijk een negatief effect.

Na diverse experimenten bleek dat het beste geluid rechtstreeks uit onze Transient ™ modules bleek te komen . Een digitale aanpak van volume regeling heeft ons niet overtuigd. Een ander idee in het geval van onze R2R ladder dacs blijkt het vrij eenvoudig om de uitgangsspanning van de dac te veranderen door een variatie van de referentie spanning. Om dit te realiseren, werden speciale dac printen ontworpen om de best mogelijke regulering te krijgen.

Afgezien van het deel van de innovatieve volumeregeling is de opbouw van de Adagio identiek aan die van de Pavane. Net als in de Pavane, worden "forward correctie" technieken gebruikt bij het aansturen van de mono dac boards. Het resultaat van dit proces is een extreem hoge lineariteit, tot -140 dB, waardoor de Adagio evenals de Pavane een realistische 24 bit dynamisch bereik heeft.

Met de Adagio heeft Metrum Acoustics een grote stap voorwaarts in de audio keten gerealiseerd. Technologische vooruitgang in het teken van muzikaliteit waarmee een stevige basis voor de toekomst is gelegd.